Home / NOVOSTI / HRONIKA / Obilježena dvadeset šesta godišnjica Proboja Koridora *(VIDEO)

Obilježena dvadeset šesta godišnjica Proboja Koridora *(VIDEO)

Dvadeset šesta godišnjica Proboja Koridora je obilježena 24. juna 2018. godine  na Dugoj Njivi. Događaju su prisustvovali najviši zvaničnici Republike Srpske: predsjednik Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović,  predsjednik Boračke organizacije general Milomir Savčić,  načelnik opštine Modriča Mladen Krekić sa saradnicima, poslanici u Narodnoj Skupštini RS, predstavnici Opštinske boračke organizacije iz Modriče i iz drugih opština Republike Srpske i mnogobrojni posjetioci.

U manastiru Duga Njiva vladika zvorničko-tuzlanski gospodin Hrizostom sa sveštenstvom služio je Svetu arhijerejsku liturgiju, a potom održao parastos ispred Spomenika poginulim borcima u Odbrambeno otadžbinskom ratu. Učsnici marša 12 kilometara za 12 banjalučkih beba pustili su 12 bijelih golubova i jedan crveni.

Na Spomenik poginulim borcima cvijeće je položio predsjednik Republike Srpske, te  delegacije: Narodne Skupštine Republike Srpske, Vlade Republike Srpske,  izaslanik člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, predsjednik Boračke organizacije RS, delegacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, organizacija i udruženja ratnih vojnih invalida RS, udruženja veterana RS, delegacija učesnika Proboja koridora pripadnika posebnih jedinica specijalne jedinice Policije Republike Srpske Krajine, delegacija opština i gradova Modriča, Doboj, Šamac, Brod, Prnjavor, Srbac i Vukosavlje, trećeg pješadijskog RS puka, delegacija Udruženja starješina RS, 12 bijelih ruža i jedna crvena – učesnici marša 12 kilometara za 12 banjalučkih beba, boračkih organizacija Modriče, Petrovo, Broda, Stanara i Laktaša, veterana Modriče i Doboja i mnoge druge delegacije i pojedinci.

Nakon polaganja cvijeća prisutnima su se obratili  predsjednik Boračke organizacije RS general Milomir Savčić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović i predsjednik RS  Milorad Dodik .

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske u obraćanju prisutnima je rekao: “Polovinom 1992. godine čitava teritorija Republike Srpske je bila rasparčana a srpski narod u veoma nepovoljnoj situaciji. Tadašnji neprijatelj uz pomoć međunarodne zajedenice želio je da nas uništi ili nametne svoju vlast. Nemajući drugog izbora rukovodstvo je donijelo niz hrabrih odluka i sprovelo mnogo operacija među kojima je i Proboj koridora. To je jedna od najsjajnijih operacija koja je izvedena po svim pravilima i zato treba odati posebnu počast generalu Momiru Taliću i čitavom štabu Prvog korpusa Vojske Republike Srpske. Na Vidovdan 1992. godine konačno je uspostavljena veza između istočnog i zapadnog dijela Republike Srpske. To je bila veza koja je značila opstanak života na ovim dijelovima Republike Srpske. Odao bih dužnu počast svim vojnicima i pripadnicima Policije Republike Srpske i Srpske Krajine koji su dali svoje živote za ujedinjenje teritorije.“

Ministar Savanović je rekao: “Danas smo se okupili da obilježimo dvadeset šestu godišnjicu Proboja koridora. Hrvatske snage su krajem maja 1992. godine presjekle istočni i zapadni dio Republike Srpske i oko 1,5 miliona stanovnika je ostalo bez mogućnosti nabavke lijekova, hrane i drugih namirnica neophodnih za život.  Posljedica gubitka komunikacije je i smrt dvanaest beba u Banjalučkoj bolnici. Vojska RS je morala krenuti u Proboj koridora i zahvaljujući svim vojnim snagama koje su se našle na ovim dijelovima izvedena je jedna briljantna operacija. Kada gledamo unazad kroz istoriju srpski narod je stradao od istog neprijatelja čiji je plan bio da se jedan dio srba pobije, jedan pokrsti a jedan protjera. Rezultat dugogodišnje borbe za slobodu srba je nastanak Republike Srpske koja ima svoj narod i svoju teritoriju. Dejtonskim Sporazumom je potvrđena Republika Srpska koja je naša i koja garantuje slobodu svima. Danas se sjećamo teških vremena i događaja kada su ljudi ginuli za slobodu. Moramo mladim generacijama prenositi poruku da čuvaju kontinuitet i slobodu koja je plaćena životima. Trebamo svi biti patriote i svim snagama i resursima ekonomski jačati Republiku Srpsku.“

”Danas obilježavamo pobjedu koja je sinonim za nastajanje Republike Srpske, za njeno teritorijalno vezivanje i spajanje ne samo njenih dijelova nego i spajanje sa Srbijom, što nam je uvijek bilo važno. Uvijek su nas željeli odvojiti od Srbije i spriječiti ujedinjenje. I u tom smislu su govorili o bosanskim srbima, hrvatskim srbima, kosovskim srbima i srbijanskim srbima. Ali mi danas imamo dvije države, Srbiju i Republiku Srpsku. Mnogi srbi su stradali samo zato što su srbi, što su slavili slavu. Moja ogromna zahvalnost tadašnjim komadantima koji su poveli srpski narod u odbranu. Nažalost mnogim srbima se sudi za ratne zločine a drugima koji su to zaista činili ne. Dvije Jugoslavije za srbe su bile čista zabluda i veliki politički promašaj. Mi nikada nismo ugrožavali druge koji su bili integrisani u vlast. Jasenovac je bio državni projekat hrvatske vlasti po kome je trebalo jednu trećinu srba pobiti, jednu trećinu pokrstiti i jednu trećinu protjerati.  I pored toga Hrvatska je bila ravnopravna u Jugoslaviji. Srbi su bili naivni i dalje vjerovali u Jugoslaviju. Ja kao predsjednik Republike neću dozvoliti još jednu istorijsku iluziju, a to je Bosna i Hercegovins. To nikada neće biti naša država jer je naša država isključivo Republika Srpska. Ja nemam namjeru da branim Bosnu i Hercegovinu ali sam uvijek spreman da branim Republiku Srpsku, radi onih koji su stradali na Koridoru, u Jasenovcu i drugim mjestima. Ojača li Bosna a smanji se Republika Srpska ovaj narod će nestati. Naša sloboda je isključivo vezana za državu, jer ako nemamo državu nemamo ni slobodu. Bez ikakvog oklijevanja moramo iskazivati lojalnost prema Republici.  Zato ne smije biti iluzije i da živimo za ideologiju. Vidimo kako žive srbi gdje su manjina i to sebi ne smijemo dozvoliti. Živio srpski narod, živjela Republika Srpska, živjela Srbija“  rekao je predsjednik Dodik.

U toku programa nastupio je hor Una iz Prnjavora,Etno grupa iz Istočnog Sarajeva i glumac Rajko Marčeta.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...