Home / NOVOSTI / HRONIKA / “Najteža je bila NEIZVESNOST od svakog novog dana i bojazan da li sam nekog zarazio”: Prvi Modričanin koji se inficirao virusom o pobedi nad koronom

“Najteža je bila NEIZVESNOST od svakog novog dana i bojazan da li sam nekog zarazio”: Prvi Modričanin koji se inficirao virusom o pobedi nad koronom

Kako je rekao za “Novosti” nije ni mogao naslutiti šta će biti kada je otišao 7. marta u Banjaluku na momačko veče brata Dejana

Od početka pandemije virusa korona u Modriči je od 190 testiranih, 12 lica zaraženo, od kojih je troje umrlo, petoro se još leči, a tri osobe su potpuno izlečene. Prvi u Modriči bio je zaražen Ognjen Cvijanović (36). On je 18.marta, nakon testiranja bio pozitiavan i njegovo ime je zapisano među prvih dvadeset obolelih u Republici Srpskoj.

Kako je rekao za “Novosti” nije ni mogao naslutiti šta će biti kada je otišao 7. marta u Banjaluku na momačko veče brata Dejana. On i njihovo društvo bilo je u provodu u “Jovabaru” u centru Banjaluke.

– Kada smo sa drugarima odlučili da idemo u Banjaluku, još nije bilo potvrđenih slučajeva na korona virus u RS. Sve je normalno fukcionisalo i nije bilo ni najave o uvođenju restriktivnih mera ili vanrednog stanja. Nakon samo par dana sve je dobilo drugu dimenziju. – priseća se tih trenutaka Ognjen i dodaje

– Tri dana nakon dolaska iz Banjaluke, osetio sam simptome gripa praćene višom temperaturom. Primetio sam da gubim snagu, imao sam vrtoglavicu, malaksalost, smanjen apetit. S bzirom da radim u zdravstvenoj ustanovi preporuka lekara je bila da se izolujem i lečim dok potpuno ne ozdravim. Nakon toga sam saznao da u banjalučkom lokalu gde smo izlazili to veče, ima potvrđenih slučajeva zraženih, što me navelo da se javim i u nadležnu epidemiološku službu i zahtevam testiranje. – ističe Cvijanović.

Ognjen sa porodicom, Foto: Vid Blagojević

Kada ga je pregledan u modričkom Domu zdravlja tada čak nije imao ni temperaturu, pluća su mu bila čista, nije bilo otežanog disanja niti kašlja.

– Ipak se nisam mogao oteti sumnji sobzirom da sam boravio u prostoru gdje je evdentiran jedan od prvih klastera u Srpskoj, insistirao sam kod našeg epidemiologa da me pošalje na testiranje. Nakon dva dana obavestili su me da je moj test na covid 19 pozitivan. Određena mi je kućna izolacija u trajanju od 14 dana. Sedam dana pre testiranja osetio simptome i samoinicijativno sam se izolovao. Supruga i dvoje moje dece su takođe bili samnom u stanu i nije im bilo dozvoljeno da izlaze – priseća se tih dana po prvozaraženi Modričanin.

Posle 10 dana provedenih u izolaciji u svom stanu sa suprugom i decom dobio je informaciju od epidemiologa da svi pozitivni na korona virus moraju da se izoluju u poseban karantin koji je opremljen u Banjaluci u studentskom domu.

-E taj period u studentskom domu mi je bio najteži. Odvojenost od porodice i neizvesnost su me ubijali. U tom momentu imao sam otežano disanje, kratak dah i kašalj. Ti simptomi su se povukli nakon par dana. U banjalučkom karantinu sam proveo 11 dana. Za to vreme sam uradio dva kontrolna testa i oba su bila negativna nakon čega sam pušten kući i ponovo sam dobio rešenje na još 14 dana izolacije– kaže Ognjen.

Takođe su odmah testirani Ognjenova suprugu i deca. Ti testovi su bili negativni. On je do izlečenja proveo ukupno 38 dana u izolaciji.

– Najteža je bila neizvesnost od svakog novog dana, a osećao sam i veliku grižnju savest i bojazan da sam nekoga zarazio. Zato sam posebno srećan što niko zbog mene nije imao teže posledice od ovog virusa – zaključuje priču kako je pobedio virus korona Ognjen Cvijanović iz Modirče.

Skora dva meseca od početka bolesti Ognjen se potpuno oporavio, ponovo je sa porodicom i vratio se na poslove menadžera u Bolnicu za hroničnu psihijatriju u Modriči.

Autor i fotografije: Vid Blagojević

Izvor: Novosti

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...