Home / NOVOSTI / HRONIKA / MODRIČA: Obilježeno 26 godina od formiranja Trebavske brigade

MODRIČA: Obilježeno 26 godina od formiranja Trebavske brigade

MODRIČA – U Modriči je obilježeno 26 godina od formiranja Trebavske brigade Vojske Republike Srpske.

Tim povodom u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice služen je parastos za poginule borce, dok je pred Centralnim spomen-obilježjem i u Spomen-sobi položeno cvijeće.

Nekadašnji komandant brigade Petar Milošević rekao je da je Trebavska brigada u posljednjem ratu dala veliki doprinos u odbrani Modriče, proboju Koridora, te odbrani srpskih teritorija na prostoru Vozuće, Ozrena, Orašja i Glamoča.

Milošević je rekao da je za stvaranje Republike Srpske i u njenoj odbrani poginulo 307 pripadnika Trebavske brigade i da se jedinica časno borila za slobodu svoga naroda.

On je rekao da niko od 3.500 vojnika, oficira i tri komandanta nije počinio nijedan ratni zločin.

Predsjednik Opštinske boračke organizacije Modriča Milutin Vračević rekao je da se obilježavanjem formiranja Trebavske brigade evociraju uspomene na ratni put brigade i saborce poginule za Republiku Srpsku, svetinju stečenu u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

– Ukazivanjem počasti za stradale borce Trebavske brigade istovremeno odajemo poštu i za sve poginule borce Vojske Republike Srpske – rekao je Vračević.

Модрича - Петар МилошевићOn je istakao da su u Spomen-sobi Boračke organizacije izložene fotografije 770 poginulih boraca Trebavske brigade, Vučijačke brigade, Četvrte ozrenske brigade, Bataljona Gostović – jedinica koje su branile teritoriju Modriče, te boraca drugih jedinica VRS i policije čije porodice žive na prostoru ove opštine.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...