Home / NOVOSTI / HRONIKA / Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS u posjeti Modriči *(VIDEO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi RS u posjeti Modriči *(VIDEO)

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srpske Boris Pašalić sa saradnicima boravio je 22. marta 2019. godine u Modriči i održao sastanak sa načelnikom opštine Mladenom Krekićem i njegovim saradnicima.

Sastanku su prisustvovali direktor Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske Savo Minić kao i predstavnik Voda Srpske.

Razgovarano je o izgradnji nasipa i eksproprijaciji  zemljišta za izgradnju nasipa u mjesnoj zajednici Modriča 4, uzurpaciji šuma, stanju u oblasti mljekarske proizvodnje i drugim bitnim pitanjima za lokalnu zajednicu iz ove oblasti.

 

„Najvažnija današnja tema je bila izgradnja nasipa u  naselju Dobor, koji je proiritet kada je u pitanju opština Modriča. Obezbijedili smo sredstva za izgradnju a to je prema procjeni oko osam miliona konvertibilnih maraka. Potrebno je uraditi elaborat o izuzimanju zemljišta gdje ide trasa nasipa. Opština je preuzela obavezu da završi eksproprijaciju a mi ćemo se potruditi da obezbijedimo dodatna sredstva iz budžeta ili Fonda solidarnosti da pomognemo Opštini u finansiranju eksproprijacije. Za taj dio potrebno je dodatnih pola miliona konvertibilnih maraka a to je veliko opterećenje za budžet lokalne zajednice. Kada trasa i sredstva budu spremni izgradićemo oko pet kilometara nasipa a time ćemo zaštititi opštinu Modriča od visokih voda. Razgovarali smo i o poljoprivredi. Opština Modriča je važna lokalna zajednica kada je u pitanju poljoprivreda. Raste proizvodnja a posebno proizvodnja mlijeka. U periodu od 2006. godine u opštinu Modriča je uloženo oko 18 miliona maraka kroz podsticaje, u poljoprivredu 13,5 miliona maraka a ostala sredstva su uložena u privredne objekte, šumarstvo i druge projekte. I u narednom periodu ćemo pomagati ovoj lokalnoj zajednici. Razgovarali smo i o uzurpacijama jer u Modriči ima dosta takvih površina. Mi pripremamao određene izmjene zakona“, istakao je ministar Pašalić.

 

„Zahvalio bih se ministru na posjeti. Razgovarali smo o najvećem problemu a to je izgradnja nasipa. Čuli smo za nas lijepu informaciju da su sredstva za izgradnju obezbijeđena. Potrebno je da se provede tenderska procedura. Očekujemo da se krajem ove ili početkom sljedeće godine izabere izvođač radova. To je velika stvar za nas i ljude koji žive u toj mjesnoj zajednici. Kada je u pitanju uzurpacija šuma dobili smo određena objašnjenja a ministar će raditi na tome da dođe do određenih izmjena zakona. Razgovarali smo i o stanju poljoprivredne proizvodnje u Modriči. Ministra smo obradovali informacijom da se na području naše opštine proizvede 4,5 miliona litara mlijeka godišnje“, izjavio je načelnik Krekić.

Nakon sastanka u zgradi Opštine delegacija je posjetila imanje uglednog modričkog poljoprivrednika Jove Stevića iz Dobrinje gdje se okupio veliki broj poljiprivrednika koji su imali priliku da razgovaraju sa ministrom Pašalićem.

 

„Moja farma broji 80 grla. Najveći moj problem  a i ostalih poljoprivrednika je manjak zemlje za obradu“, istakao je Jovo Stević.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...