Home / NOVOSTI / HRONIKA / MILUTIN POPOVIĆ: Sport u BiH je u problemima *(TONSKI PRILOG)

MILUTIN POPOVIĆ: Sport u BiH je u problemima *(TONSKI PRILOG)

MODRIČA – Muška odbojkaška reprezentacija Srbije će svoje pripreme za Prvenstvo Evrope u Poljskoj obaviti na Palama. To imponuje odbojkaškoj Republici Srpskoj, ali i Bosni i Hercegovini, rekao je Milutin Popović, prvi čovek ovog sporta u RS i u BiH.

I kada je sezona odmora, u odbojkaškim vodama nema ni mira ni talasanja. Sumiraju se rezultati rada u minuloj sezoni, kuju planovi za naredni šampionat. Predsednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine i prvi čovek odbojke u Republici Srpskoj, Milutin Popović, kaže da je odbojka živ sport, sa mnogo obaveza.

– Iza nas je jedna dosta uspešna takmičarska sezona.Imali smo pojačano učešće klubova u mlađim kategorijama. Imali smo pun sastav Premijer lige BiH, prvih i drugih sistema takmičenja i u obe konkurencije. U protekloj sezoni, klubovi iz OS RS bili su uspešni u takmičenjima u OSBiH, od 10 su osvojili 9 titula. Za nama je uspešno organizovan odbojkaški kamp u Trebinju sa 20 odbojkaških trenera i 128 mladih sportista. Sve su to ugledni sportisti i autoriteti. Bio je tu i Zoran Gajić, predsednik OS Srbije. Promoteri su bili i reprezentativke Tijana Bošković i Slađana Mirković i druge ugledne ličnosti. Za nama je i Balkansko žensko juniorsko prvenstvo u Istočnom Sarajevu, na Palama. Zadovoljni smo – kaže Milutin Popović

MILUTIN POPOVIĆ, TIJANA BOŠKOVIĆ I ZORAN GAJIĆ


Mladi su budućnost

Velika pažnja se pruža mladim sportistima.

– Što se tiče klupskih takmičenja, u narednom periodu možemo očekivati nešto bolje rezultate. Do sada nismo imali visoki plasman naših klubova na međunarodnoj sceni. Za protivnike su imali kolektive sa 20 ili više puta veće budžete. S te strane, kakve smo imali uslove, rezultati su dobri. Imaćemo produbljene probleme kada su finansije u pitanju. Mi smo problem svima jer smo potpuno uređeni i nemamo nagomilanih dugova. Sve smo dugove rešili, poslujemo sa ozbiljnim teškoćama. Kako obezbediti sredstva? S te strane smo u boljoj situaciji nego neki drugi sportovi u BiH. Iz budžeta BiH se izdvajaju smešno mala sredstva. Svako nam se smeje. Sredstva nisu limit za dobar rad i rezultate, ali jesu preduslov. Nekada i ne dobijemo ništa. Nije ovo pravdanje nego nagoveštaj da dolaze još teži dani – govori Popović.

Nedavno je reprezentacija Srbije branila titulu Svetske lige u Kurićibi i zauzela ,tek,5.mesto. Kako se u BiH i u RS gleda na taj plasman?

– Tako kako ste Vi rekli. Tek 5.mesto, ali i to je veliki rezultat. Ne može se svake godine biti najbolji. Uvek dođe do oscilacija. Međutim, ako se zna sa kakvim silama sveta se takmičila Srbija, kolika sredstva pojedine zemlje ulažu u razvoj odbojke, onda bi Srbiji svi čestitali i na petom mestu. Mada su nas oni naučili na nešto bolje – nastavlja on.

Pripreme Srbije na Palama

Republika Srpska i Bosna i Hercegovina imaju destinacije primamljive i za druge. Selektor Srbije Nenad Grbić izjavio je da će na Palama obaviti pripreme za EP koje je na programu u Poljskoj od 23.avgusta do 3.septembra.

– Predsednik i generalni sekretar OS Srbije, Gajić i Knežević, bili su u poseti OSBiH i OSRS, te Istočnom Sarajevu, Palama i u Ljubinju. Razgovaralo se o mogućem produbljivanju saradnje, unapređenju rada sa mladima, pa kroz Škole odbojke itd. Jedno od pitanja je bilo i mogućnost priprema muške seniorske reprezentacije Srbije na Palama. To je već gotova stvar. Na Palama su idealni uslovi, odgovarajuća nadmorska visina sa dobrim smeštajnim uslovima. Pale imaju sjajnu sportsku dvoranu. Dalje, tu su i finansijske pogodnosti oko toka priprema. Želja je da se učini novi korak za razvoj odbojke kod nas. Stavlja se značajan akcenat uz poruku da se nastavi sa razvojem odbojke na ovim prostorima. Tako će se unaprediti odnosi dve asocijacije, poboljšati rad u našim klubovima i mi smo kroz to na velikom dobitku, a reč je o našim velikim prijateljima – pojašnjava Milutin Popović.

Odbojka – živa tema!

Onaj ko radi u odbojkaškom sportu nema radno vreme. Odbojka je uvek živa materija. Traga se za nečim novim, većim, boljim.

– Naravno! To su dragocenosti, vrednosti u sportu. U toku prošle smo već uređivali takmičenja za novu sezonu. Tako to i treba biti. Mnogo je posla u organizaciji, administraciji, seminari za delegate i sudije, licenciranja igrača i trenera. Uloga klubova je ogromna u razvoju odbojke. Klub je temelj svega. Najveći problemi i jesu u klubovima jer grcaju u finansijskim problemima. Još je odbojka uređenija u odnosu na druge sportove i manje troši. Onda se čudimo što nam mladi ljudi odlaze u inostranstvo i što sve češće odluče da igraju za, primera radi, Hrvatsku ili Srbiju. Te zemlje im nude puno više nego naša zemlja kada je sport u pitanju. Mladi žure da reše svoju egzistenciju jer ne mogu čitavog života igrati. Zato, primedbe nekih što naši odbojkaši odlaze da igraju u klubovima Srbije, Hrvatske, pa i Turske i tamo nastupe za tamošnje selekcije imaju prmese nečeg drugog, možda i politike. Mi nemamo mogućnost da ih zadržimo. Skoro da im se ništa nema ponuditi i ja te mlade ljude razumem. Oni treba da igraju za svoju zemlju, a od BiH dobijemo 11 ili 12 hiljada evra, a u Srbiji i Hrvatskoj su ogromna izdavajanja. U Turskoj se za odbojku izdvoji i do 10 miliona evra godišnje. Držim se principa da niko ne može mimo pravila , principa. Ako neko ispuni uslove, neka u tim uslovima i uživa – zaključio je predsednik OS BiH i OS RS.

Pod dirigentskom palicom Milutina Popovića ostvareno je mnogo u interesu odbojkaškog sporta.

Sada se želi i više…

Autor: Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...