Home / NOVOSTI / HRONIKA / Korisnicima Programa za oporavak od poplava uručeni ključevi stambenih objekata

Korisnicima Programa za oporavak od poplava uručeni ključevi stambenih objekata

Načelnik opštine Mladen Krekić, danas, 6. juna 2019. godine uručio je ključeve novoigrađenih stambenih jedinica korisnicima Programa za oporavak od poplava- stambeno zbrinjavanje.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje pruža podršku samoodrživom oporavku kroz sanaciju i izgradnju stambenih jedinica i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih osoba čiji su domovi oštećeni ili uništeni u poplavama i klizištima 2014. godine. Program, vrijedan 15 miliona eura, finansira Evropska unija, u iznosu od 12,5 miliona eura, u saradnji sa entitetskim vladama, partnerskim opštinama i gradovima u BiH, a implementira UNDP u BiH, zajedno sa partnerskim organizacijama IOM, ASB i HWI.

Program je prioritetno namijenjen socijalno i ekonomski ugroženim grupama stanovništva, uključujući starije osobe, domaćinstva sa niskim primanjima, osobe sa poteškoćama u razvoju, pripadnike manjina, povratnike i interno raseljene osobe.

Implementacija Programa započela je u septembru 2017. godine. U novembru iste godine završen je Javni poziv za izbor korisnika pomoći na koji se prijavilo 3.950 aplikanata iz cijele BiH. Izbor korisnika završen je u maju 2018. godine, nakon čega je urađena analiza uslova života i potreba ugroženog stanovništva kako bi se izabranim porodicama osigurala dodatna podrška u oblasti ekonomskog osnaživanja.

U Modriči je odabrano 9 od 16 prijavljenih korisnika za izgradnju novih objekata i 22 od 114 prijavljenih korisnika za sanaciju postojećih objekata. Proces izgradnje i sanacije stambenih objekata započeo je u junu 2018. godine i završen je u predviđenom roku. Osam stambenih objekata je izgrađeno u naselju Oteža, MZ Dobrinja, dok je jedna kuća izgrađena u MZ Dugo Polje. Za dva domaćinstva obezbijeđena je dodatna podrška u oblasti poljoprivredne prozvodnje.

Opština Modriča je finansijski učestvovala u  izgradnji kuća sa iznosom od 48.000 KM, obezbijedila je sredstva za GGZ i rentu, priključke na elektro, kanalizacionu i vodovodnu mrežu, što je povećalo finansijsko učešće Opštine za dodatnih 31.765,35 KM. Opština je takođe obezbijedila placeve i građevinske dozvole za svih 9 stambenih objekata.

„Jako mi je drago što smo napokon dočekali ovaj dan. Korisnici su takođe zadovoljni jer  sada imaju stabilan krov nad glavom. Zahvalio bih se UNDP koji su izgradili objekte a koji su i ranije učestvovali u sličnim projektima, izgradnje i sanacije objekata oštećenih u poplavama i klizištima. Opština Modriča je obezbijedila ono što je prema dogovoru bio dio njenih obaveza“, istakao je načelnik Krekić.

U prethodnom periodu, kroz slične projekte implementirane od strane UNDP-a u BiH, stambeno je zbrinuto 15 korisnika sa teritorije Opštine Modriča kroz izgradnju novih objekata, kao i 67 domaćinstava kroz sanaciju postojećih objekata oštećenih u poplavama i klizištima 2014. godine.

“Moja kuća je usljed klizišta pomjerena. Živim sa suprugom i danas smo dobili ključeve novog doma zahvaljujući UNDP i opštini Modriča. Želim da im se neizmjerno zahvalim jer sam riješio veliki životni problem“, rekao je Simo Žarić, korisnik kome je nova kuća izgrađena u Dugom Polju.

„Ključevi nove kuće za mene i moju porodicu predstavljaju veliku radost. Naš san je  bio da se nakon poplava preselimo na bezbjednije mjesto.  Dugujemo veliku zahvalnost Evropskoj uniji i opštini Modriča što su nam omogućili miran san“, rekao je Sretko Kumanović iz Koprivnske Trebave čija je kuća izgrađena u Oteži.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...