Home / NOVOSTI / HRONIKA / Isplata podsticaja poljoprivrednim proizvođačima iz opštinskog budžeta

Isplata podsticaja poljoprivrednim proizvođačima iz opštinskog budžeta

Poljoprivreda je jedna od strateških grana razvoja opštine Modriča. Opština Modriča raspolaže sa 19 823 hektara obradivog zemljišta, a svake godine se zasije oko 14 500 hektara. U sjetvenoj strukturi najzastupljeniji je kukuruz, strna žita i trave, a veći dio ratarske proizvodnje se preusmjeri u stočarsku proizvodnju.

Na području opštine Modriča registrovano je 786 poljoprivrednih gazdinstava. Opština Modriča je u 2017 godini objavila Javni poziv za ostvarivanje opštinskih podsticaja u poljoprivrednoj proizvodnji.

Opština je podsticala sljedeće proizvodnje:

DIREKTNA PODRŠKA STOČARSKOJ PROIZVODNJI

  • uzgoj priplodnih junica,krmača, ovaca, koza i tovne junadi,
  • uzgoj pčela i
  • vađenje krvi mliječnim grlima.

DIREKTNA PODRŠKA BILJNOJ PROIZVODNJI

  • sjetva povrća na otvorenom i
  • sjetva povrća u zaštićenom prostoru.

PODRŠKA NOVIM INVESTICIJAMA U BILJNOJ PROIZVODNJI

  • podizanje višegodišnjih zasada voća i
  • izgradnja plastenika i staklenika i nabavka opreme.

Treba naglasiti da su ove godine uvedene tri nove podsticajne mjere:

  • prizvodnja povrća na otvorenom polju,
  • proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru – plastenicima i
  • proizvodnja i otkup voća i povrća.

Obzirom na teške uslove privređivanja izdvojena su i značajna sredstva za vanredne mjere i pomoći u dogovoru sa poljoprivrednim proizvođačima. U 2017. godini to je bila mjera vađenja krvi kod mliječnih grla gdje je opština sufinansirala 50% troškova laboratorijskog ispitivanja krvi kod mliječnih grla.

Pravo na podsticajna sredstva ostvarilo je 100 poljoprivrednih proizvođača, od čega 45 na dvije podsticajne mjere. Iz budžeta opštine Modriča u 2017. godini poljoprivrednim proizvođačima isplaćeno je ukupno 99 192,30 KM podsticajnih sredstava.

„Modriča spada u ozbiljne sredine kada je u pitanju poljoprivreda, a pogotovo stočarstvo. U toku 2017. godine proizvedeno je oko četiri milona litara mlijeka što je impozantna cifra za našu opštinu. Poredeći to sa stanjem od prije dvije godine kada smo imali oko 2,5 miliona to je značajno povećanje. Primijetan je napredak i u drugim granama poljoprivrede a naročito u povrtlarstvu.Za poljoprivredne proizvođače bila je teška 2017. godina zbog sušnog perioda i visokih temperatura koje su uticale na smanjenje prinosa, naročito kukuruza. Jako bitno  je da smo iz opštinskog budžeta izdvojili sredstva za podsticaje koje smo davali našim poljoprivrednim proizvođačima u različitim oblastima. Negdje oko stotinjak hiljada maraka isplaćeno je prije Nove godine. Smatrali smo da je to dobra prilika da im se uz čestitke za praznika uplate i novčani iznosi koji koji će im dobro doći za nova ulaganja. U principu ja sam zadovoljan , zadovoljan sam što ti ljudi ne odustaju, svake godine imamo nove poljoprivrednike koje formiraju svoja gazdinstva. Naravno da treba mnogo više sredstava kako bi smo uveli i nove podsticaje da olakšamo težak položaj poljoprivrednih proizvođača“, rekao je načelnik opštine Mladen Krekić.

Danas smo posjetili poljoprivrednog prozvođača Petra Bradaševića iz Miloševca  koji živi u četvoročlanoj porodici, a  bavi se povrtlarstvom i stočarstvom. Na otvorenom vrši sjetvu povrća: kupusa, paprike, crnog luka, karfiola i patlidžana. U 2017. godini ostvario je pravo na podsticaj za sjetvu povrća na otvorenom polju.

„Ja trenutno imam šest bikova i imam zasađeno 12 dunuma crvenog luka. Kad skinem luk na ovoj parceli sijem kupus. Ukupno planiram da ove godine zasadim 30 dunuma kupusa. Od poljoprivrede se živi onako kako se mora, najteži dio je plasman proizvoda. Mi uspijemo proizvesti proizvod ali problemi nastaju kada ga treba prodati. Pred novu godinu smo dobili od Opštine Modriča podsticaj za 2017. godinu što nam mnogo znači. Dosta nas košta navodnjavanje ovih parcela tako da od tih podsticaja možemo pokriti troškove za navodnjavanje,“ rekao je Kosta Bradašević, sin Petra iz Miloševca.

Proizvodnja mlijeka svake godine raste. U 2015. godini proizvedeno je oko 2 500 000 litara, a u 2017. godini oko 4 000 000 litara i ostvarena premija po osnovu predatog mlijeka oko 850 000,00 KM.

Takođe, danas smo posjetili i poljoprivrednog proizvođača Jovu Stevića iz Dobrinje, koji živi u osmočlanoj porodici, a bavi se uzgojem krupne stoke. Uzgaja 70 grla krupne stoke od čega 35 muznih grla, a ostalo su tovna junad i priplodni podmladak, junice. Mjesečno preda oko 13 000 litara mlijeka firmi „INMER“ Gradačac.

„S obzirom da nam je prošla godina bila loša i da je prinos bio raspolovljen mi smo morali da dobro razmislimo šta i kako dalje. Srećom pa nam je Vlada Republike Srpske isplaćivala svoje podsticaje a u najbolje vrijeme Opština Modriča je priskočila u pomoć i isplatila podsticaj za 2017. godinu. Takođe, Opština će ove godine sanirati pola para za vađenje krvi krava, tako da bi bez njihove pomoći bilo teško. Mi na farmama podmladak ne smijemo prodavati, jer kako da prodajem tele od svojih krava koje daju 30 litara mlijeka dnevno. Znači htjeli ili ne htjeli mi moramo ići na proširenje kapaciteta. Takođe da bi obnavljali matično stado mi moramo ostavljati taj podmladak,“ rekao je Jovo Stević.

Ova godina za poljoprivredne proizvođače bila je teška sa stanovišta agrometeoroloških uslova.Sigurno da su dug sušni period i visoke temperature uticali na smanjenje prinosa. Opština će nastojati da pomogne poljoprivrednim proizvođačima u nabavci opreme za navodnjavanje kroz traženje donatorskih sredstava. Agencija za agrarna plaćanja je Raspisala Javni poziv za odobravanje sredstava za nabavku opreme za navodnjavanje. Poziv je otvoren do 27. januara 2018. godine  i službenici opštinske uprave su na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima da što lakše prikupe potrebnu dokumentaciji i konkurišu na ovaj poziv.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...