Home / NOVOSTI / BiH / I mediji na udaru politike: Slučaj Novinske agencije SRNA

I mediji na udaru politike: Slučaj Novinske agencije SRNA

[vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Srna: Bosić vrši bezočan politički pritisak na agenciju; Bosić najavljuje tužbu

BANJA LUKA – Novinska agencija Republike Srpske “SRNA” užasnuta je optužbama predsjednika SDS-a Mladena Bosića – da se Srna “ponovo našla u ulozi saučesnika kriminalne hobotnice u Republici Srpskoj” – i traži od svih relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i udruženja za zaštitu slobode medija, kao i nadležnih pravosudnih institucija, da reaguju i zaposlene u ovoj medijskoj kući zaštite od ovako monstruoznog političkog pritiska.

Kako je saopšteno, osim toga što ovaj bezočan politički pritisak vrši pred očima cjelokupne javnosti, tvrdnjama da se Srna “našla u ulozi saučesnika kriminalne hobotnice u Republici Srpskoj” Bosić kriminalcima proglašava i samim tim dovodi u opasnost cijeli jedan kolektiv i sve zaposlene u njemu, a pritiskom na urednike i novinare svjesno pokušava da utiče i na samu uređivačku politiku Agencije.

Srna napominje da “ovo nije prvi brutalan napad na Srnu od SDS-a, ali i drugih političkih partija, među kojima izdvajaju samo neke od posljednjih: tvrdnju SDS-a da Srna plasira “laži i tračeve”, PDP-a da je Srna “dotakla dno novinarstva” i tvrdnju NDP-a da u Srni rade “medijske hijene koje se trude da narodu prodaju maglu”, a sve to zbog vijesti ugledne ruske agencije “Sputnjik” koju je Srna samo prenijela, kao i hiljade drugih vijesti prije toga od desetine različitih medijskih kuća”.

Takođe, podsjećaju da je Srna tokom predizbornih kampanja 2012. i 2014. godine svakodnevno bila meta brutalnih političkih napada od pojedinaca iz pojedinih partija, posebno iz SDS-a, PDP-a i NDP-a, iako je krajnje profesionalno i svakodnevno pratila aktivnosti ovih stranaka.

Ni tada, kao ni mnogo puta kasnije, navedeno je u saopštenju, Srna nije reagovala na brojne pritiske i neistine iznesene na račun Agencije iz najbolje želje da se dodatno ne zaoštrava sukob na javnoj sceni Republike Srpske, koju su najviše zagadile upravo političke elite.

S obzirom na to da se politički pritisci i brutalni medijski napadi, ne samo nastavljaju, nego i umnožavaju, “prinuđeni smo da zaštitu zatražimo kod relevantnih domaćih i međunarodnih institucija i udruženja koji se bave zaštitom slobode medija, kao i kod nadležnih pravosudnih institucija”, navedeno je u saopštenju.

Srna, kao kičma medijskog tijela Republike Srpske, nastaviće da obavlja svoj posao profesionalno i odgovorno kao i do sada, a od svih političkih faktora u Republici Srpskoj i BiH očekuje da svoj posao rade u korist svih građana i da im se, kako je navedeno u saopštenju, političko djelovanje ne svodi na liječenje svojih političkih frustracija napadima na medije.

Bosić najavljuje tužbu zbog laži SRNE

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić najavio je tužbu zbog laži,koje je emitovala novinska agencija SRNA.

“Novinska agencija SRNA se ponovo našla u ulozi saučenika kriminalne hobotnice u Republici Srpskoj, plasirajući laži u svom servisu. Jedna od poslednjih laži je vijest da je SIPA meni dostavila dokumentaciju o kreditu koji je Milorad Dodik digao kod Pavlović banke godinu dana nakon što je kupio vilu na Dedinju”, kaže Bosić u pisanoj izjavi, dostavljenoj medijima.

Naglašava da za tužbu koju ću podnijeti protiv odgovornih za ovu laž ima nedvosmislene dokaze i svjedoke.

“Autor te konstrukcije je Dodikov advokat za pranje i prikrivanje kriminala Bubić koji je tu tezu iznio i na suđenju povodom Dodikove tužbe protiv mene, a koju sam demantovao”, saopštava Bosić.

On podsjeća da je ranije upoznao javnost da je kopiju dokumentacije o Dodikovom kreditu dostavilo lice zaposleno u banci koje je imalo pristup dokumentima, i da smo mi to proslijedili nadležnim institucijama na provjeru.

“Ovim se nastavlja korištenje javnih medija SRNE i RTRS-a u funkciji zaštite krupnog kriminala u Republici Srpskoj i plasiranje laži protiv svih koji ukazuju na dokaze o pljačkama milionskih razmjera”, kaže Bosić.

Izvor: Nezavisne novine

SRNA LOGO

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Novinari agencije SRNA: Kidnapovalo nas zločinačko udruženje i napravilo kanalizaciju!

Mi, novinari Srne, ograđujemo se od zločinačkog udruženja koje je kidnapovalo Srnu i od nje napravilo kanalizacioni otvor za izlivanje produkata kreatora zla svake vrste, formalno i neformalno okupljenih oko Pere Simića i sličnih likova koji pokušavaju da unište svaki oblik slobodnog razmišljanja u Srni.

Više novinara zaposlenih u Novinskoj agenciji Republike Srpske – SRNA ogradilo se od navoda u agencijskoj vijesti obajavljenoj danas u 10 sati, u kojoj se izražava užasnutost zbog navodnih napada predsjednika SDS-a Mladena Bosića na ovu Agenciju.

-U masi neprovjerenih informacija koje, nažalost, emituje SRNA, kao i u pomenutoj, u kojoj navodno stoje svi zaposleni, to najodlučnije demantujemo i nazivamo je miješanjem novinara Agencije u političke odnose uređivačke strukture SRNE sa kojima nemaju nikakve veze, navodi se u dopisu grupe novinara Agencije SRNA iz Banjaluke.

Navode da su ogorčeni zloupotrebom rukovodstva Agencije koje sprečava novinare koji žele da svoj posao rade profesionalno i po zakonima struke.

-Zgroženi smo i time što se nekada uvažena novinska agencija svela na nečije zidne novine i služi nerijetko u vrlo neprimjerenom diskursu sa onima koji ne misle isto, poručuju novinari.

Ovo nije bila i jedina reakcija zaposlenih u Agenciji SRNA. Grupa novinara uputila je otvoreno pismo koje u potpunosti oslikava stvarno stanje i odnose u ovoj državnoj novinskoj agenciji.

Pismo prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

OTVORENO PISMO

“Mi, novinari Srne ograđujemo se od zločinačkog udruženja koje je kidnapovalo Srnu i od nje napravilo kanalizacioni otvor za izlivanje produkata kreatora zla svake vrste, formalno i neformalno okupljenih oko Pere Simića i sličnih likova koji pokušavaju da unište svaki oblik slobodnog razmišljanja u Srni i uopšte kontrolišu javno mnjenje.

Iako se to svuda i uvijek u istoriji pokazalo kao uzaludan posao, od toga, nažalost, ne odustaju glavni i odgovorni urednik Milica Džepina, njena zamjenica Tatjana Parađina, njihov pomoćnik Saša Krsman, urednik specijalnog servisa Nenad Tadić. Uništavaju i posljednji gram kredibiliteta Agencije nepoznavanjem i nepoštovanjem osnovnih normi novinarskog posla, a time i Republike Srpske i naroda kome treba da služe.

Umjesto javnosti, služe maloj grupi ljudi, koja ih je tu dovela da izvršavaju zadatke, a ne da budu novinari, zaklanjajući se iza „slobode govora“.

Više i ne kriju da im je do profesije stalo koliko do lanjskog snijega, pa se i ponose time što ih nazivaju „bulumentom“, „dnom dna“ i kako sve ne samo da bi u svojim iskompleksiranim očima bili što veći i da bi se dodvorili nalogodavcima, pokazujući da se bez njih ne može.

Ne samo da objavljuju svaku „bljuvotinu“ koju smisle njihovi patroni, nego se i utrkuju da im budu na korist i da iskažu lojalnost i servilnost i kada se to od njih ne traži. I ne pomišljaju da su takvi kao što su oni i njihovi nalogodaci zatrpali đubrište istorije, posebno na ovim prostorima.

Formalni direktor Srne to sve mirno posmatra, čekajući, kako smatra, zasluženu penziju, ne miješajući se puno u svoj posao, osim kada banda kidnapera od njega nešto zahtijeva.

„Urednici“ srednjeg nivoa su posebna priča. Oni smatraju da samo treba da izvrše naloge i da se to njih sve ne dotiče. Ne bi oni da se zamjere, oni samo rade svoj posao. Tako je naređeno „odozgo“, oni tu nemaju nikakvu odgovornost. I, procjenjuju, kad sve prođe, brzo će se zaboraviti šta su radili.

Novinari i ostali radnici gunđaju, ali „ne bi da se stresiraju“, „šta oni tu mogu“, o svemu „neko drugi odlučuje“. Strah od gubitka posla preovladava, ne treba se „zamjerati ludacima“, bolje im je ići niz dlaku. Nadaju se hapšenjima krupnih riba pa da krene lavina. Njih, razmišljaju, ionako niko neće dirati. I tako do unedogled, dok sve ne prođe. Samo, kada prođe da li će imati šta braniti, da li će iza Pere Simića i njegove kamarile išta ostati?

Uglavnom, budite uvjereni da u Srni još postoji jezgro ljudi koji bi da rade po novinarskim uzusima i u interesu javnosti. Oni koji se lažno predstavljaju kao čitava Srna jednom će proći, onih koji se plaše svoje sjenke i koji čekaju da neko drugi za njih nešto odradi uvijek će biti svuda pa i u Srni. I izaći ćemo jednom iz tame u koju smo gurnuti. Ko god može u tome da nam pomogne dobro je došao. Za početak da kidnapere i njihove pomagače pošaljemo gdje im je mjesto. A onda uz Božiju pomoć da pravimo Srnu na ponos nas i Republike Srpske,

Novinari Srne”

Gornji tekst objavljen na sajtu “Istinito”

Odgovor uredništva SRNE

Budući da ste na svojim portalima objavili navodno pismo “grupe novinara agencija Srna iz Banjaluke “, tražim od vas da, u skladu s profesionalnim standardima, objavite da je informacija lažna i ne predstavlja stav novinara Srne iz Banjaluke, što su i sami potvrdili dopisom uređivačkom kolegiju Srne.

Pismo koje ste objavili predstavlja grubu manipulaciju i zloupotrebu slobode medija i iznošenja stavova, a njegov autor se očito nalazi van Srne i ima neke, samo njemu znane nečasne motive za objavljivanje ovakvih laži.

Neshvatljivo je da ugledni magazin poput “Slobodne Bosne” i popularni portal “Istinito” svjesno učestvuju u ovakvom obmanjivanju javnosti, zbog čega želim da vjerujem da ste, kao i Srna, žrtva manipulacije nama za sada nepoznatog autora koji se, kao i sve nečasne snage, skriva u najtamnijim ćoškovima internetske anonimnosti.

Novinska agencija Republike Srpske “SRNA” nastaviće profesionalno i odgovorno da obavlja svoj posao, sarađujući sa svima kojima je opredjeljenje objektivno informisanje javnosti.

Kompletan prilog preuzet sa : Frontal[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_separator style=”shadow” border_width=”2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][content-block id=”15182″][/vc_column][/vc_row]

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...