Home / NOVOSTI / HRONIKA / Dvadeset sedma Svetosavska akademija *(VIDEO+FOTO)

Dvadeset sedma Svetosavska akademija *(VIDEO+FOTO)

Dvadeset sedma  Svetosavska akademija održana je 26. januara 2019. godine u Plavoj sali Srpskog kulturnog centra. Manifestaciji su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima,  sveštenici Srpske pravoslavne crkve, brojni prosvjetni radnici, učenici i građani.

Akademija je počela srpskom himnom Bože pravde i Himnom Svetom Savi.  Časni oci Srpske pravoslavne crkve sa područja opštine Modriča su osveštali slavski kolač. Slavski kolač prelomili su načelnik opštine Mladen Krekić i direktor Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović.

 

Nakon ovog čina svečanu svetosavsku besjedu kazivao je đakon Aleksandar Stevanović.

 

Po tekstu i stihovima Gligora Muminovića članovi  Dramsko-recitatorske sekcije Kulturnoumjetničkog društva “Modriča” i Muzičkog društva „Isidor Bajić“ prenijeli su poruku ljepote, mira, sloge, vjere, nade među ljudima i  narodima i sve one poruke koje je Sveti Sava prenosio među srpskim narodom. Ovogodišnja Svetosavska akademija  posvećena je herojstvima spskih vojnika u Prvom svjetskom ratu, kao i njihovom vrhovnom komandantu kralju Aleksandru Karađorđeviću. Cijela 2018. godina u srpskim zemljama bila je u znaku obilježavanja stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata.

 

Već četrnaest godina Srpski kulturni centar i Kulturnoumjetničko društvo pod pokroviteljstvom opštine izdaju „Savovanje“, godišnjak za kulturu. O značaju časopisa govorio je njegov urednik Gligor Muminović.

„Ovo je dvadeset sedmi put da se u modričkoj Plavoj sali odvija svetosavski kulturno – umjetnički program posvećen Svetom Savi, njegovoj stvaralačkoj snazi, njegovoj prosvetiteljskoj funkciji, kulturnoj dimenziji, njegovom  suštinskom segmentu u nacionalnom biću srpskog naroda. Promovisali smo večeras i četrnaesti broj „Savovanja“ u kome pratimo sve značajnije događaje i sva značajnija kulturna ostvarenja na području opštine između dva Dana Svetog  Save“, istakao je Gligor Muminović.

 

Kulturnoumjetničko društvo „Modriča“ u saradnji sa Srpskim kulturnim centrom svake godine povodom Dana Svetog Save dodijeli po jednu diplomu, plaketu i povelju za doprinos u razvoju kulture i očuvanju tradicije. Direkror Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović je saopštio Odluku o dodjeli priznanja i nagrada. Načelnik opštine Mladen Krekić pozdravio je prisutne,  govorio o značaju očuvanja svetosavske tradicije, čestitao slavu i najuspješnijim uručio priznanja i nagrade.

 

„Veoma je bitno da se i posle osamsto godina od kada je Sveti Sava postavljen za duhovnog vođu njegovo ime i dalje slavi. Večerašnji program je pripreljen i izveden zaista profesionalno. Ja sam oduševljen. Svaka Akademija je sadržajnija i privlači sve veći broj posjetilaca“, rekao je načelnik Krekić po završetku Akademije.

Diploma
se dodjeljuje   mlađim stvaraocima koji su dali zapažen doprinos razvoju duhovnosti. Ove godine dodijeljena je Jani Drpi za doprinos ljepoti literarnog i likovnog izraza i učešće u cijelom nizu kulturnih manifestacija.

Plaketa  se dodjeljuje stvaraocima koji u kontinuitetu postižu zapažene rezultate u oblasti duhovnosti. Dodijeljena je  Mirjani Tešanović za pripremu, organizaciju i učešće u cijelom nizu kulturnih manifestacija.

Povelja je najznačajnije priznanje Kulturnoumjetničkog društva “Modriča”. Dobitnik povelje je Milenko Popović  za dugogodišnji predan pedagoški i humanitarni rad, djelovanje u oblasti sporta, kulture, informisanja i istraživanja istorije i etnografije Dugog Polja.

Srpski kulturni centar u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, opštinom Modriča i Kulturnoumjetničkim društvom “Modriča”svake godine povodom Dana Svetog Save raspisuje nagradni konkurs za literarne i likovne radove na temu Savovanje, za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja opštine Modriča.

Svetosavsko pero koje se uručuje za najbolje literarne radove dobili su:
1. nagrada – Anja Pejić
2. nagrada – Jovana Todorović
3. nagrada– Lana Lejić.

„Već dugo godina pišem pjesme i obožavam da pišem“, rekla je Anja Pejić.

Svetosavsku paletu za najuspješnije likovne radove dobili su:
1. nagrada – Ana Jović
2. nagrada – Dragana Lukić
3. nagrada – Jovana Kovačević.

„Mi večeras šaljemo poruku mira, tolerancije, poruku koju je nekad nama slao Sveti Sava“, istakao je direktor Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović.

 

Događaj su svojim nastupom uveličali članovima KUD Modriča.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto: Zlatko Huravik / modričainfo

https://imgur.com/a/ENFxnKo

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...