Home / NOVOSTI / BiH / Dom zdravlja Modriča: Modriči preti epidemija morbila *(TONSKI PRILOG)

Dom zdravlja Modriča: Modriči preti epidemija morbila *(TONSKI PRILOG)

Na lečenju trudnica, obolelo i njenih dvoje dece

MODRIČA – Modriči preti epidemija morbila. Tri pacijenta obolela su od morbila, potvrđeno je Radiju Republike Srpske danas u modričkom Domu zdravlja. Radi se o deci od tri do pet godina koja su članovi porodice 22-godišnje trudnice koja se zbog morbila nalazi na lečenju u dobojskoj opštoj bolnici.

Prema rečima dr Srđana Davidovića, direktora modričkog Doma zdravlja, po prijavi sumnje na morbile, 19.marta je u romskoj populaciji na području Modriče pristupilo se epidemiološkom ispitivanju u domaćinstvu od pojave zarazne bolesti.

„Obolela je i hospitalizovana 15.marta ove godine žena rođena 1996.godine u četvrtom mesecu trudnoće. Bez podataka o vakcinaciji doselila se iz Tuzle. Sedam do deset dana pre pojave bolesti bila je u poseti detetu koje je zbog poremećaja u razvoju hospitalizovano na Institutu za majku i dete u Beogradu“, što je verovatna povezanost sa izvorom zaraze“, rekao je dr Davidović.

Porodica broji 11 članova, dvoje dece zaraženo

Direktor modričkog Doma zdravlja dodao je da u istom domaćinstvu žive pored supružnika još devetoro dece, ali dvoje za koje se procenjuje da su stari od tri do pet godina takođe je obolelo od morbila.

„Njih troje trenutno borave u porodici sa 11 članova. Od toga su devetoro dece dobnih grupa od 11 meseci do 14 godina. Beba od 11 meseci je za sada sa simptomima respiratorne akutne infekcije, pod nadzorom je pedijatra. Jedno dete je vakcinisano tokom anketiranja, a ostalih sedam su vankcinisani ili revankcinisani ranije“, dodaje dr Srđan Davidović.

DR SRĐAN DAVIDOVIĆ, DIREKTOR DOMA ZDRAVLJA U MODRIČI

Preduzete brojne mere

Dr Davidović je napomenuo da su u okviru epidemiološkog nadzora nad morbilama preduzete brojne aktivnosti.

„Nulto istraživanje o sumnjivim slučajevima na morbile, epidemiološko ispitivanje i anketiranje u porodici, te aktivni zdravstveni nadzor na 14 članova porodice iz prvog kontakta. Zatim, epidemiološko ispitivanje u naselju po domaćinstvu kod pojave zarazne bolesti. Evidentirano je 80 domaćinstava sa 379 stanovnika, od čega 206 dece i omladine starosti do 19 godina, a od toga 15 dece starosti do 12 meseci. Kontinuirani zdravstveni i epidemiološki nadzor se širi na kontakte u celom naselju zbog velike pokretljivosti i druželjubivosti između tih ljudi“, podvukao je Dr Srđan Davidović.

Dom zdravlja u Modriči o novonastaloj situaciji je blagovremeno obavestio Ministarstvo zdravlja RS.

Autor / foto / tonski prilog: Slađan JEREMIĆ

 

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...