Home / NOVOSTI / HRONIKA / Dani Vučijačke brigade na Lipi *(VIDEO)

Dani Vučijačke brigade na Lipi *(VIDEO)

U nedjelju, 13. maja 2018. godine, na planini Vučijak, održani su Dani Vučijačke brigade na Lipi. Ovom prilikom služen je parastos i odata dužna pošta poginulim borcima koji su izgubili svoje živote na Vučijaku na liniji odbrane prema Brodu i Derventi. Ove godine domaćin manifestacije bila je Boračka organizacija opštine Modriča.

U proljeće prije 26 godina za manje od tri mjeseca poginula su 124 borca sa Vučijaka i 47 vojnika bivše JNA. Bili su to sudbonosni dani za Srbe na ovim prostorma. Odbranom linije duge 25 kilometara na Vučijaku sprečen je prodor regularnih snaga Hrvatske vojske prema Koridoru i dubini srpske teritorije.

Parastos poginulim na Vučijaku kao i svim ostalim borcima palim za Srpsku služen je u spomen crkvi Svetog kneza Jovana Vladimira, a predstavnici opština i boračkih organizacija Modriče, Doboja, Dervente, Vukosavlja  i Broda položili su vence i cveće na spomen obilježje na Lipi.

Marko Goranović je tada ostao bez noge, ali je Lipa ostala slobodna, stvorena je Republik Srpska. „21. maja 1992. godine izgubio sam nogu ali opet ne žalim jer hvala Bogu djeca su odrasla i zaposlena su a i imamo očuvanu Republiku Srpsku.“

Odbranom Lipe komandovao je Vladeta Živković, tada mladi starješina bivše JNA. On je i ove godine izvršio smotru Vučijačke brigade poručivši: „Svake godine sa ovakvim skupom pokazujemo da se sjećamo tih teških dana i naših boraca koji su dali svoje živote i dijelove tijela.“

Mladen Krekić, načelnik opštine Modriča, svojevremeno i sam učesnik odbrane Lipe i Vučijaka, kaže da ovaj događaj šalje jasnu poruku: „Danas smo poslali poruku mira. Ovo je priča koja možda nikad nema kraja i mi moramo da se poklonimo svim žrtvama i da ih nikad ne zaboravimo. Naša obaveza je da ovo što smo napravili kao tradiciju čuvamo i dalje,“ rekao je načelnik Krekić.

Ilija Jovičić, načelnik Broda, smatra da su ovo važni datumi i posebni događaji. On je ovom prilikom rekao:  „Ukoliko ne obilježavamo ove datume onda prijeti opasnost od zaborava. Slava našim junacima koji dadoše svoje živote. Mi moramo da dolazimo ovdje, pratimo sve ovo i prenosimo na mlađe naraštaje.“

Za sve učesnike manifestacije Boračka organizacija opštine Modriče priredila je prigodan kulturno – umejtnički program te je organizovan zajednički ručak – vojnički pasulj.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...