Home / NOVOSTI / HRONIKA / D. Živanović: Klub istoričara “Posavina” pokreće časopis

D. Živanović: Klub istoričara “Posavina” pokreće časopis

Amblem Kluba istoričara

Amblem Kluba istoričara

ŠAMAC – Klub istoričara “Posavina”, čiji su članovi istoričari, ali i drugi ljubitelji nauke o prošlosti, pokreće časopis za društvenu i humanističku misao. Inicijatori za osnivanje časopisa “Naša misao” su Maja Vidović, profesor istorije i predsjednik Kluba, i njen kolega profesor istorije Dimitrije Živanović.

“Klub istoričara “Posavina”, sa sjedištem u Šamcu, djeluje već dvije godine. Okupljamo članove iz raznih dijelova Republike Srpske i Srbije. Naš cilj jeste da popularizujemo, ali i da doprinesemo razvoju same istorijske nauke. Veoma mi je drago što se, osnivanjem časopisa, krećemo u tom pravcu.”, izjavio je jedan od urednika časopisa Dimitrije Živanović.

Raspisan je konkurs za slanje radova. Svaki broj će obrađivati određenu temu. U premijernom broju časopis će biti podijeljen u tri dijela: “Odlučili smo se za to da časopis bude pristupačan ne samo istoričarima, već i široj javnosti. U prvom dijelu obrađivaćemo temu “Globalni tokovi i mi”. Potrebno je da radovi budu napisani na osnovu relevantne literature i izvora, kao i da prođu recenziju. Zatim ćemo imati segment “Iskustva onlajn nastave”. Taj dio biće sastavljen na osnovu eseja. Ovim putem pozivam nastavnike, profesore, učenike, ali i roditelje da nam iskažu sopstvena iskustva po pitanju onlajn nastave. To je jedan novitet kako kod nas, tako i u regionu. Tehnologija dosta napreduje, pa imamo razne aplikacije i razne načine izvođenja nastave na daljinu. Treći dio časopisa nosi naziv “Razglednice”. Takođe, biće sastavljen u vidu eseja. Autori će moći da podijele iskustva sa proputovanja, razmjene ili školovanja u zemljama regiona, ali i cijeloga svijeta. Već sad dobijamo pozive od potencijalnih autora iz Rusije, Poljske, Škotske, Velike Britanije, itd.”

Dimitrije Živanović

Dimitrije Živanović

Vidovićeva i Živanović će uređivati prvi broj časopisa. Oboje trenutno pohađaju drugi ciklus studija na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci. Maja se specijalizuje na Nacionalnu istoriju novog vijeka, dok Dimitrije izučava Opštu savremenu istoriju. Upravo će njih dvoje biti recezenti radova objavljenih u prvom broju. Detaljne uslove konkursa možete pronaći na profilima Kluba na društvenim mrežama, ali i na sajtu Modriča info.


Iako je konkurs raspisan relativno skoro, Živanović dodaje da su pojedini autori već poslali svoje radove:
“Veoma me raduje to što su se pojedini autori već odazvali na naš konkurs. Naravno, radovi će morati da dobiju dvije prolazne ocjene prije nego što budu objavljeni. Očekujemo i neke radove naših profesora i kolega sa Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci. Pružićemo šansu i mladim istoričarima i piscima da se, kroz Našu misao, afirmišu. U Republici Srpskoj postoji nekoliko kvalitetnih časopisa koji se bave sličnom tematikom. Naravno da smo mi tek na početku, ali ćemo se potruditi da u predstojećem period dosegnemo njihov kvalitet, te da napravimo jedan prepoznatljiv časopis.”

Maja Vidović, predsjednik Kluba istoričara

Maja Vidović, predsjednik Kluba istoričara

Klub istoričara organizuje razne kulturne manifestacije, kao što su promocije knjiga i predavanja eminentnih stručnjaka iz raznih oblasti istorijske nauke.

“Zahvaljujući predsjedniku Kluba uspjeli smo da organizujemo niz gostovanja naših profesora i kolega. Predavanja su, pretežno, organizovana u Šamcu u Centru za kulturu. U ove dvije godine gostovali su doc. dr Slavojka Beštić-Bronza, profesor Opšte savremene istorije, prof. dr Radivoj Radić, profesor Istorije Vizantije, te doc. dr Borivoje Milošević, profesor nacionalne istorije XIX vijeka. U martu smo organizovali promociju knjige, koja je doživjela nevjerovatnu popularnost u Srbiji ali i kod nas. Riječ je o djelu “Mitovi srpske istorije” istoričara Dejana Ristića. Promocija je održana u dva dana, a kolega Ristić je na svojevrsan način upoznao šamačku i modričku publiku sa poznatim, ali i onim manje poznatim mitovima koji se kriju u prošlosti srpskog naroda. Naravno, cilj nam je da upriličimo predavanja i siguran sam da će naša publika biti zadovoljna narednim gostima koje budemo doveli”.

Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“ u Srpskom kulturnom centru u Modriči (Maja Vidović, Dejan Ristić, Dimitrije Živanović), 7. mart 2020. godine

Promocija knjige „Mitovi srpske istorije“ u Srpskom kulturnom centru u Modriči (Maja Vidović, Dejan Ristić, Dimitrije Živanović), 7. mart 2020. godine

Članovi Kluba istoričara pokrenuli su Youtube kanal na kojem možete da pregledate predavanja pomenutih profesora, ali i da poslušate poeziju, odlomke iz pojedinih knjiga, kao i  njihova predavanja. Emisija “Vodič kroz civilizacije” je autorski rad Dimitrija Živanovića. Kroz epizode možete da se upoznate sa drevnim civilizacijama Starog Istoka, počev od Mesopotamije, jevrejske i palestinske religije, drevne kineske civilizacije, pa sve do istorije Starog Egipta. Zahvaljujući angažmanu Maje Vidović, Klub je postao i zvanični zastupnik izdavačke kuće “Klio” iz Srbije. Knjige možete naručiti putem Facebook i Instagram naloga Kluba istoričara “Posavina”. Takođe, članovi pozivaju sve ljude dobre volje da finansijski pomognu rad ovog mladog Kluba.

 

Uslovi konkursa za slanje radova za časopis “Naša misao”:

Tema 1 (Globalni tokovi i mi) – Tekst treba da iznosi do 12 stranica a4 formata. Rad kucati ćirilicom u Word-u, font Times New Roman, poravnanje sa obje strane (justify). Obavezno koristiti kritički aparat (stil citiranja Chicago). Dostaviti kratku biografiju i sažetak rada na jednom od stranih jezika.

Tema 2 (Iskustva nastave na daljinu) i Tema 3 pišu se u vidu eseja. Tekst treba da iznosi između 3 i 5 stranica a4 formata. Kucati ćirilicom u Word-u, font Times New Roman, poravnanje sa obje strane (justify). Dostaviti kratku biografiju. Kandidati mogu da dostave i cjelokupan prevod eseja na jednom od stranih jezika. Sažetak i kritički aparat za ovu kategoriju nisu neophodni.

Klub Istoričara zadržava sva autorska prava. Nepotpune i neblagovremene radove I prijave neće biti objavljene. Radove slati do 1. oktobra na mejl adresu [email protected].  

Pripremio: Dimitrije Živanović

Izvor: Klub istoričara “Posavina”

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...