Home / NOVOSTI / HRONIKA / Članovi porodica poginulih boraca i RVI upućeni u ZTC „Banja Vrućica“ Teslić *(VIDEO)

Članovi porodica poginulih boraca i RVI upućeni u ZTC „Banja Vrućica“ Teslić *(VIDEO)

U zgradi opštine Modriča 22. avgusta 2018. godine organizovan je prijem za 13 lica koji su upućeni u ZTC „Banju Vrućica“ Teslić na fizikalnu rehabilitaciju u trajanju od  10  dana. Prijemu su prisustvovali zamjenik načelnika Nikola Savić, načelnik odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu i opšte poslove Bosa Novaković sa saradnicima, kao i predsjednik Opštinske boračke organizacije Milutin Vračević.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Projektom banjske rehabilitacije ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske za 2018. godinu, predvidjelo je upućivanje 568 lica na nivou Republike Srpske u banjsko-klimatske zdravstvene ustanove. Prema rasporednom nalogu Ministarstva, opština Modriča  upućuje 13 lica u banju.

Pravo da budu upućeni u banju imali su RVI od I do X kategorije invalidnosti i članovi porodica poginulih boraca, kojima je ovaj vid zdravstvene zaštite preporučen od strane ljekara i koji  nisu koristili ovo pravo po Projektu  u protekle tri godine. Ukupno se prijavilo 30 lica, nakon čega je izvršeno rangiranje po utvrđenim kriterijima i predloženo 13 lica za banju. Preostali broj lica, koji nije mogao ostvariti pravo na banjsko liječenje, kao pomoć od opštine Modriča može dobiti po 200,00 KM, ukoliko banju budu koristili po preporuci ljekara i plaćali ličnim učešćem.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite je dalo svoju konačnu saglasnost za predloženih 13 lica. Od 13 korisnika banje, 7 lica su  RVI, a 6 lica su članovi porodica poginulih boraca. Troškove banjske rehabilitacije snosi Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, a troškove prevoza do banje i povratka, kao i ranijih godina, finansiraće opština Modriča. Projekat banjske rehabilitacije RVI i PPB realizuje se od 2006. godine, a iz opštine Modriča u banju je upućeno 164 korisnika, od čega 86 RVI i 78 PPB.

Prisutnima se obratio zamjenik načelnika Nikola Savić i poželio ugodan boravak i oporavak tokom banjske rehabilitacije.

 

„Ovo je projekat Vlade Republike Srpske i Ministarstva rada i boračko invalidske zaštite koji se realizuje od 2006. godine. Velika je zainteresovanost a i korist za porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide. Značak banjske rehabilitacije prepoznala je i Opština Modriča tako da sve porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi i borci prve kategorije koji nisu u prilici da koriste banjsko liječenje po projektu Ministarstva rada, mogu da koriste banju i finansiraju vlastitim sredstvima stim što Opština Modriča pomaže u iznosu od 200 KM. To je regulisano opštinskom Odlukom o dopunskim pravima,“ rekla je Bosa Novaković, načelnica odjeljenja za boračko invalidsku zaštitu i opšte poslove.

 

„Banjsko liječenje mi mnogo znači. Ja sam i ranije išla u banju ali nisam išla po ovom Projektu.“, rekla je Despotović Stojka iz Koprivne, majka poginulog borca.

„Odlazak u banju na liječenje mi mnogo znači. Zahvaljujem se Opštini Modriča i Vladi RS što su nam omogućili da idemo u banju“, izjavio je Ozrenko Kujundžić iz Modriče, ratni vojni invalid.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...