Home / NOVOSTI / HRONIKA / Članovi porodica poginulih boraca i RVI upućeni u ZTC „Banja Vrućica“ Teslić *(VIDEO)

Članovi porodica poginulih boraca i RVI upućeni u ZTC „Banja Vrućica“ Teslić *(VIDEO)

Opština Modriča 26. jula 2017. godine uputila je 13 lica u ZTC „Banju Vrućica“ Teslić, čija će fizikalna rehabilitacija trajati  10  dana.

Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite Projektom banjske rehabilitacije ratnih vojnih invalida i članova porodica poginulih boraca Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske za 2017. godinu, predvidjelo je upućivanje 568 lica na nivou Republike Srpske u banjsko-klimatske zdravstvene ustanove. Prema rasporednom nalogu Ministarstva, opština Modriča  upućuje 13 lica u banju.

Pravo da budu upućeni u banju imali su RVI od I do VI kategorije invalidnosti i članovi porodica poginulih boraca, kojima je ovaj vid zdravstvene zaštite preporučen od strane ljekara. Ukupno se prijavilo 36 lica, nakon čega je izvršeno rangiranje po utvrđenim kriterijima. Preostali broj lica, koji nije mogao ostvariti pravo na banjsko liječenje, kao pomoć od opštine može dobiti po 200,00 KM, ukoliko banju budu koristili i plaćali ličnim sredstvima. Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite je dalo svoju konačnu saglasnost za predloženih 13 lica. Od 13 korisnika banje, 6 lica su  RVI, a 7 lica su članovi porodica poginulih boraca, -roditelji poginulog borca.

Troškove banjske rehabilitacije snosi Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, a troškove prevoza do banje i povratka, kao i ranijih godina, finansiraće opština Modriča.

Projekat banjske rehabilitacije RVI i PPB realizuje se od 2006. godine, tako što Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite raspisuje javni poziv a Opština provodi proceduru. Svaki put u banju odlaze drugi korisnici. Za njih to mnogo znači i imali smo veliki broj zahtjeva, ali prema rasporednom nalogu Ministarstva opština Modriča ima pravo na 13 korisnika.

Od 2006. godine iz opštine Modriča u banju je upućeno 151 lice, od čega 79 RVI i 72 PPB.

„Banja će mi mnogo koristiti za odmor ali i iz zdravstvenih razloge jer sam ove godine operisala srce“, rekla je Desimirka Tatić, majka poginulog borca Tatić Živka.

„Odlazak na banjsku rehabilitaciju će ublažiti ratne boli i rane jer sam 100% invalid 2 kategorije. Zadovoljan sam odnosom Opštine prema našim kategorijama“, izjavio je Jovo Blagojević iz Borovog Polje, RVI.

„Otac sam dva poginula borca, Mihajla i Zorana. Imam problema sa reumom i očekujem da će bi boravak u banji pomoći“, rekao je Jefto Đurđević iz Skugrića.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

 

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...