Home / NOVOSTI / HRONIKA / CEREBRALNU PARALIZU POBEĐUJE SPORTOM: Imao deset operacija, fitnes najdelotvorniji *(FOTO+TONSKI PRILOG)

CEREBRALNU PARALIZU POBEĐUJE SPORTOM: Imao deset operacija, fitnes najdelotvorniji *(FOTO+TONSKI PRILOG)

Slađan Puranović „požurio“ da dođe na ovaj svet, pa ostao bez zdravlja

MODRIČA – Slađan Puranović iz Modriče boluje od cerebralne paralize, ali baveći se vežbama u teretani, skoro da je prohodao. Dakle, jaka volja jača je i od mnogih nedaća.

Mladić je rođen pre 21.godinu u prevremenom porođaju zbog čega se otežano kreće.

„Rođen sam 1996.godine u Švajcarskoj, kanton Bern. Na svet sam došao tri meseca pre vremena. Bolujem od cerebralne paralize. Od rođenja sam vezan za postelju, za kolica“, započinje svoju priču hrabri mladić.

Imao deset operativnih zahvata

Puranović sportom pobeđuje zdravstvene probleme. I operativni zahvati su mu pomogli da oporavak bude primetan.

„Imao sam deset operativnih zahvata. Neki od njih su mi znatno pomogli. Sportom i teretanom, odnosno bodibildingom sam počeo 2014.godine. Tada sam upoznao Erka Juna, koji je jako poznat na Balkanu i širom sveta. Dao mi je savete, preporuke, snažnu podršku. Učio sam od njega šta i kako trebam. Jako sam zahvalan tom čoveku i velikanu na tome“, nastavlja svoju priču mladić.

ISTRAJAN – SLAĐAN PURANOVIĆ


Peking izmakao

Umalo da se nađe u dalekom Pekingu 2008.godine, na Olimpijskim igrama za invalide.

„Trebalo je da nastupim za reprezentaciju Švajcarske za invalide. Međutim, tada sam imao operaciju kičme. Procenio sam da je zdravlje najpreče, a i lekari su mi savetovali da ne idem. Da oporavak traje i da je to prioritet u tom trenutku“, priseća se Puranović.

Jasno , precizno i odvažno govori o svojim željama.

„Prva želja je da svim ljudima na palneti pokušam dati snagu. Bio sa invaliditetom ili ne, sve je moguće, treba gurati do cilja. Druga želja mi je da postanem poznat širom sveta kao đto sam u Švajcarskoj. Tu sam prvi fitnes atletičar sa invaliditetom. Hteo bih da to budem i u BiH i širom sveta. Da predstavim svoju Modriču i BiH na svoj način. Nikada se ne treba predavati. I svi koji žele da me kontaktiraju, neka me na fejsbuku potraže na ’Sladjo Jun’,na Instagramu ’Sladjo_Jun’. Da kroz moje fotografije i video klipove vide kako se može boriti. Da svi se uvere da se bolest može kontrolisati, uz božiju pomoć“, rekao je Puranović.

SLAĐAN LETO PROVODI U MODRIČI

Njegova poruka je jasna:

„Bori se svaki dan za svoj cilj, svejedno šta dolazi. Jer, šampion kada je šampion i kada padne, on uvek ustane. Bilo u čemu i bilo gde. Šampion uvek ustaje. I bude šampion na kraju!“

Slađan Puranović nije kao drugi, ne može ni biti, ali može da posluži kao lep primer da nema odustajanja onda kada je teško. Jer, život nudi ono što nas ponekad čini boljim, uspešnijim, srećnijim.

To i jeste radost života…

Tekst / foto / tonski prilog: Slađan JEREMIĆ

 

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...