Home / NOVOSTI / HRONIKA / SET Modriča: u susret prvoj samostalnoj kino projekciji

SET Modriča: u susret prvoj samostalnoj kino projekciji

MODRIČA  – U ponedjeljak 04.03.2019. godine sa početkom u 18 časova u SKC Modriča održat će se prva samostalna projekcija amaterskih filmova produkcije “Stvaralačko-edukativnog tima (SET) Modriča.

Na projekciji će biti prikazana dva filma, kratki  film “Večeraj za 5 konvertibilnih maraka” i kratkometražni igrani film “Jedan Čovjek”, a posjetioci će moći da se upoznaju sa protagonistima, postavljaju pitanja i diskutuju a takođe će biti najavljen njihov novi projekat.
Vezano za novi projekat koji će se realizovati u saradnji sa UG Modričainfo, bit će upućen i poziv firmama, institucijama i ljudima dobre volje da kroz sponzorstva i donacijama pomognu realizaciju slijedećih projekata.
Ova projekcija realizovana je u saradnji sa UG Modričainfo, a uz veliku pomoć SKC Modriča i uz tehničku podršku firme “QWERTY” Modriča, kojima se ovim putem zahvaljujemo na saradnji.
Takođe, koristimo priliku da pozovemo naše sugrađane da dođu na projekciju i svojim prisustvom daju podršku ovim mladim talentovanim ljudima.
Svakako, pozivamo i predstavnike medija da poprate ovaj događaj.

Povodom prve samostalne projekcije upriličili smo i ovaj kraći razgovor sa članovima SET Modriča, i evo šta oni kažu:

Sa snimanja: Saša Raspopović

Saša Raspopović, student studijskog programa istorije na banjalučkom univerzitetu i član pomenute produkcije, poziva građane da prisustvuju prvoj projekciji amaterskih filmova:

“Iskoristiću priliku da pozovem naše Modričane da prisustvju prvoj samostalnoj projekciji amaterskih filmova produkcije “Stvaralačko-edukativnog tima (SET) Modriča”. Projekcija će biti održana 4. marta od 18 časova u prostorijama Srpskog kulturnog centra u Modriči. Ovo je prilika da se publika pobliže upozna sa našim radom i budućim projektima.”

Danijel Broćilović je pokrenuo ovu amatersku filmsku produkciju u ljeto 2016. godine. Najveća želja mu je da upiše filmsku produkciju ili režiju na Akademiji umjetnosti.

“Ova projekcija ima za cilj da upozna ljude sa radom naše ekipe. Publika će na projekciji imati priliku da vidi naša dva projekta, “Jedan Čovjek” i “Večeraj za 5 konvertibilnih maraka”. Oba projekta smo završili krajem prošle godine. Film je po žanru triler, što je za nas amatere jako veliki poduhvat, ako uzmemo u obzir da nemamo sredstava, dok je “Večeraj za 5 KM” komedija koja se bavi karikiranjem sličnih emisija. Nakon projekcije, članovi našeg tima će reći nekoliko rečenica o našoj grupi. Stvaralačko-edukativni tim Modriča čine, pored mene i Dimitrija, još i Vasko Živanović, Milkica Živanović, Snježana Stojčević, Selmir Peleš, Saša Raspopović, Tatjana Stojanović, Novica Ristić i Stefan Topić. Publika će imati priliku postavljati pitanja vezana za projekte i naš tim, a mi ćemo, u koliko budemo u mogućnosti, da im damo odgovore na njihova pitanja”, kaže Danijel Broćilović.

Na čelu SET Modriča nalazi se Dimitrije Živanović, odnedavno diplomirani profesor istorije, koji ističe da će se ekipa u budućnosti fokusirati i na snimanje sadržaja edukativnog karaktera.

Dimitrije Živanović

“Da. Istina je. Protekla godina bila je prelomna za naš tim. Posebno nas raduje što publika prepoznaje to što radimo. Ne ogleda se to samo u pregledima i pratiocima na našem kanalu, već i u tome što nas ljudi prepoznaju bilo gdje u gradu, na ulici, parku ili šetalištu i što nam pružaju konstantnu podršku.
Naš Youtube kanal je doživio zavidnu posjećenost u periodu od 2016. godine. Napomenuću da je film “Mafijaška posla” pogledalo oko pet hiljada ljudi, a “Jedan čovjek”, kojeg smo objavili krajem septembra prošle godine, do sada ima 2.400 pregleda.
Međutim, ovakvi filmovi su sličnog žanra i tematike, pa smo odlučili da u budućnosti proširimo spektar tema koje ćemo obrađivati kroz film. Pored amaterskih igranih filmova, odlučili smo da na naš kanal plasiramo i sadržaje obrazovnog karaktera. U planu je da od jeseni emitujemo kratku dokumentarnu emisiju “Istorijska čitanka” u okviru koje ćemo se pozabaviti srpskom istorijom u periodu od VI do XIV vijeka. Na pripremi ovog serijala učestvovaće, moje kolege, diplomci i studenti studijskog programa istorije Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.”

Kako i sam kaže, najveću prepreku ovom mladom timu predstavlja nedostatak finansijskih sredstava za realizaciju pomenutih projekata.

“Imamo mnogo ideja, ali malo sredstava da ih sprovedemo u djelo. Zbog ogromnog uspjeha filma “Jedan čovjek”, odlučili smo da radimo i drugi dio filma. U planu je da dovršimo priču oko naših likova, ali i da skrenemo pažnju na svakodnevne probleme sa kojima publika može da se poistovjeti. Kadriranje i poslove oko režije odradio je Danijel, dok je moj zadatak bio da napišem scenario. Postava se neće mnogo mijenjati, s tim da je u ekipu ušlo nekoliko novih lica koja će da unesu svježu energiju na pozornicu SET-a. Ostaje nam još da odradimo nekoliko sitnijih priprema, kao i da potražimo nekoliko sponzora, a nakon toga ćemo početi sa snimanjem.”, rekao je Dimitrije Živanović.

“Još jednom pozivamo naše sugrađane da dođu na projekciju 4. marta u 18 časova. Ovom prilikom bismo se zahvalili sajtu “Modričainfo”, kao i ljudima iz Srpskog kulturnog centra u Modriči na ukazanoj prilici da se na adekvatan način predstavimo publici u našem gradu.”, izjavila je Snježana Stojčević koja je, pored glume, zadužena za fotografisanje i snimanje scena prilikom realizacije filmskih projekata.

Pripremio / foto: Dimitrije Živanović
Uvod i obrada: Zlatko Huravik / Modričainfo

 

 

 

 

 

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Humanost ne zna za granice *(FOTO)

U jesen 2013. godine na akciji dobrovoljnog darivanja krvi u Višegradu, upoznali smo članove KDDK „SVETI SAVA“ iz Nikšića. Od toga dana započinje saradnja DDDK „RAFINERIJA ULJA MODRIČA“, sa Svetosavcima ...